Blog

Aký vplyv má čokoláda na vašu pleť?

Čokoláda, obľúbená maškrta či prísada do koláčov, je vyrobená z pražených kakaových strukov a konzumuje sa po celom svete. Kakao je síce hlavnou zložkou čokolády a je zodpovedné za jej priaznivé účinky, no v čistej forme je horké a nejedlé. Metamorfóza kakaa na čokoládu z neho robí celosvetovo najkonzumovanejšiu potravinu. Tento proces ho robí sladším, no nie natoľko, aby do receptu nemuseli byť pridané ďalšie suroviny na jeho osladenie. Už sú to roky, čo sa vedci predbiehajú v téme benefitov či nevýhod konzumácie čokolády na našu pleť. Aká je pravda?

Vplyv kakaa na pleť cez kozmetické prípravky

Kakao ponúka rôzne výhody pre zdravie vďaka svojim bioaktívnym častiam. Má rôzny chemický profil a obsahuje prospešné prírodne flavinoidy a polyfenolické antioxidanty. Kakao najčastejšie poznáme v podobe jemného horkého prášku, no nájdete tiež kakaové maslo, čokoládu, kakaový nápoj či dokonca kozmetické produkty.

Kakaové maslo je bežnou a univerzálnou zložkou pleťových hydratačných produktov a kvalitných mydiel. Použitie výťažkov z kakaových strukov, ako je flavonoidná zložka, pomáha predchádzať vráskam. Kakao inhibuje rozklad dermálnej matrice, a tak ponúka znížený efekt vrások. Niektoré štúdie dokázali, že kakaové maslo dokáže pomôcť v hojení či ošetrení strií.

Čokoláda a dermatologické ochorenia

Čokoláda má nielen priaznivé účinky na pokožku vďaka kakau, ale má aj škodlivé následky vďaka prísadám v komerčných čokoládach, hromadne vyrábaných vo veľkých priemysloch. Vysoký obsah cukru a mliečnych výrobkov mení kalorický obsah mnohých čokolád, čím sa stáva nočnou morou pre mnohých ľudí, ktorí si dávajú pozor na diétu. Všetci popritom vieme, že zdravá diéta má na svedomí pozitívne telesné procesy, ktoré môžu vplývať práve na pleť.

Zloženie komerčných čokolád

  • Kakao
  • Mliečna sušina
  • Tuky
  • Sladidlá
  • Konzervačné látky
  • Arómy
  • Farbivá
  • Orechy a ovocie

Vplyv čokolády na akné

Vplyv čokolády na akné sa pripisuje kakau aj jeho vysokému glykemickému indexu. Vysoký obsah kakaového masla a kyseliny olejovej v tmavej čokoláde upravuje folikulárnu epikeratinizáciu a urýchľuje vývoj komedónov. Následne príjem tmavej čokolády zvyšuje zápalové, ako aj nezápalové lézie na pokožke náchylnej na akné. Vysoký glykemický index akné zhoršuje a predlžuje. Konzumácia čokolády tiež spôsobuje nárast akné vulgaris u mužov, ktorí už akné mali. Rovnako sa zistilo, že vysoký obsah tuku v bielej čokoláde zhoršuje akné u populácie náchylnej na akné.

Čokoláda ako alergén

Čokoláda môže spôsobiť niekoľko kožných alergických reakcií, ako je žihľavka, ekzém, lokálne alebo generalizované svrbenie, cirkumorálny erytém, a začervenanie uší. Môžu sa vyskytnúť aj systémové symptómy ako silná bolesť hlavy, rinorea, kýchanie, sipot, nevoľnosť a kŕče. Čokoláda môže tiež spustiť adrenergnú žihľavku, stav, pri ktorom sa zvyšujú hladiny katecholamínov.

Ďalšie alergény v čokoláde

  • Olovo
  • Nikel
  • Teobromín
  • Kofeín
  • Mliečna sušina
  • Orechy

Vplyv čokolády na našu pleť je téma, ktorá vzbudzuje zvedavosť a zároveň vyžaduje objektívny pohľad na vedecké poznatky a skúsenosti. Hoci sa zdá, že čokoláda môže mať pozitívne aj negatívne účinky na pokožku, je dôležité si uvedomiť, že každý z nás toleruje odlišné množstvo rôznych potravín, naše telá reagujú rozdielne a preto nie je možné vždy jednotne určiť, či je čokoláda prospešná alebo nie.

Antioxidanty obsiahnuté v kakaových bôboch môžu byť prospešné pre pokožku, chrániť ju pred voľnými radikálmi a prispievať k celkovému zdraviu kože. Avšak, nadmerná konzumácia rafinovanej čokolády s vysokým obsahom cukru a tuku môže mať opačný vplyv, a teda podporovať tvorbu akné a iného typu vyrážok či ekzémov.

Pokiaľ si život bez čokolády neviete predstaviť, vyhľadávajte takú, ktorá neobsahuje príliš veľa zbytočných surovín v jej zložení, nemá zbytočne veľa cukru či neobsahuje najčastejšie sa vyskytujúce alergény. Vyskúšajte napríklad ovocie v čokoláde od značky Landgarten s bio zložením a množstvom vitamínov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *